Gewoon… Over spinnen

Spinnen vind ik echt te gek en één van de dingen waar ik me vaak aan stoor is hoe mensen reageren als ik begin over spinnen; “Hè gatver!” en “O nee hoor, niet bij mij in huis! ” zijn veel geroepen reacties. Mede door deze reacties ben ik begonnen met spinnetjes.com om maar zo veel mogelijk, laagdrempelige informatie te geven om meer begrip te creëren bij mensen. Je zou zeggen; “maar dat is toch onbegonnen werk?!” Dat klopt ook eigenlijk wel. Maar ja, als ik het niet doe… wie dan wel? 🙂

Als je mensen vraagt om hun ervaringen met spinnen, zijn het toch vaak “die-vieze-grote-harige-die-zo-snel-onder-de-bank-uit-rennen-en-je-daarna-niet-meer-ziet-spinnen“. Menig maal word dit ook nog uitgesproken met daar bij een gezicht te trekken alsof ze net in een citroen hebben gebeten. Een diepgewortelde angst die van generatie op generatie wordt overgegeven doordat mama op de bank staat te springen bij het zien van het monster en de kinderen op dat moment leren dat het wel een heel speciaal iets is wat daar door het huis kruipt.

Ik heb eens gehoord van iemand dat dat zou komen door een oer-angst. “Vroegâh“, toen men nog in Afrika in grotten leefde, waren mannen nog weken van huis voor de jacht en bleven vrouwen met de kinderen achter. In deze grotten zaten dan spinnen welke wel gevaarlijk zouden zijn en daar moest je dan bang voor zijn. Daar zouden we dan nu nog restanten van hebben in onze hersenen en daar komt de angst vandaan…
Beetje achterhaald als je het mij vraagt. Hoezo zouden die mensen dan banger zijn geweest dan nu? Griezelde men toen al net zo graag bij verhalen van vorige generaties? Het enige wat ik me wel kan bedenken is dat ze toen net zo goed een zelf gekleid kommetje over de spin heen konden zetten en buiten de grot konden uitzetten of dat ze met hun knuppel dat kleine beestje plat konden slaan. Destijds kon je niet “ff googlen” of de spin ook echt gevaarlijk was. Nu kan dat wel en nog krijsen we alles bij elkaar. Maar wat nou als je het omdraait?

Eerlijk is eerlijk, spinnen zijn op hun eigen manier best intelligente dieren maar deze intelligentie heeft een beperking. Zo kunnen spinnen geen onderscheid maken tussen dingen die hun wel kwaad willen doen en dingen die dat niet doen. Wat ze wel weten is dat grote organismen die op hun af komen wel eens het einde van het leven zouden kunnen betekenen en dat vluchten dus de beste optie is en het liefst a.s.a.p.! Dat “snelle” bewegen wat die spinnen doen kunnen wij nog veel sneller. En dát dan ook nog op twee benen (hoe freaky moet dat zijn voor die spin, mocht hij na kunnen denken?!) Dat betekend dan wel dat we altijd sneller zijn dan die spin en dat we ook altijd sterker zijn dan die spin. Die spin reageert eigenlijk altijd hetzelfde als angstige mensen, zo snel mogelijk weg wezen! Uiteraard hoeft dat als mens zijnde niet omdat er op geen enkel ogenblik gevaar dreigt en dus ben ik van mening dat we best relaxed kunnen reageren als we zo’n ukkie zien toch?

Daarom, doe maar gewoon… over spinnen.

 

Een toepasselijk filmpje wat mensen in gedachte hebben bij het zien van een huisspin is deze commercial van Mentos; 😀

Een gedachte over “Gewoon… Over spinnen

  1. milly stapper zegt:

    Mooi verhaal. Ik ben er helaas ook bang voor en tegelijkertijd ook door gefascineerd. Als ik ze in een web zie kan ik blijven kijken.
    Ik zal ze nooit doden, en probeer anderen er van te overtuigen dat ook niet te doen.
    Ik heb mijn kinderen opgevoed met respect voor alles wat leeft.
    Jouw blog zal een mooie inspiratie zijn!

    Like

Plaats een reactie