FAQ over spinnen

Ik krijg uiteraard regelmatig vragen over spinnen. Wat me wel opvalt is hoe vaak je eigenlijk dezelfde vraag krijgt. Er bestaan een heleboel broodje aap verhalen over spinnen die alles behalve reëel zijn. Een aantal daarvan zal ik proberen toe te lichten om eens wat duidelijkheid te scheppen.

Als je een spin in huis ziet, is er dan altijd een tweede?

Tja, eigenlijk klopt dat wel… Maar ook weer niet. D’r zijn er waarschijnlijk nog veel meer, haha! In elk huis zitten tientallen tot honderden spinnen dus ze zijn er altijd, en al heel jouw leven, dus hiervan schrikken als je dit leest lijkt me aan de late kant. Wat men hier vaak mee bedoeld zijn “van die grote dikke zwarte die onder de bank uit rennen“. Deze huisspinnen (what’s in a name ;)) – Eratigena sp. of Tegenaria sp. komen vaak tegen het eind van de zomer en in de herfst door je huiskamer heen banjeren. Dit zijn dan vaak volwassen mannetjes op zoek naar vrouwtjes. Uiteraard verschuilen deze dieren zich het liefst omdat ze immers niet opgegeten of gedood willen worden maar de hormonen werken uiteindelijk toch het sterkst bij die kerels. Hoe sneller je aan de overkant van de kamer bent hoe veiliger je bent. Je kunt het die ukkies dus niet echt kwalijk nemen dat ze het op een lopen zetten en al helemaal niet uit naam van de liefde. Overigens kan je deze spinnen prima buiten zetten, het liefst bij een stapel kachelhout of in je schuurtje, daar heeft hij de grootste kans op overleven en het vinden van een vrouwtje.

Eratigena sp (3)

Huisspin – Eratigena atrica

Eet je spinnen tijdens je slaap?

Nope! Tijdens de slaap heb je vaak een mond ademhaling, wat dus inhoudt dat er luchtbeweging is. Spinnen zijn erg gevoelig voor trillingen en vinden onze ademhaling dus niet prettig (wat overigens niets met de geur uit je mond te maken heeft). Dit resulteert dus in spinnen die mogelijk bij onze mond in de buurt zijn tijdens de slaap, eerder weg zullen rennen van iets waar ze van schrikken dan dat ze je mond inlopen en dat je ze door zou slikken. Totale onzin dus. Er is nog een bijkomend voordeel als spinnen niet door ons worden verorberd, levende spinnen vangen namelijk ook muggen! #winwinsituatie #lekkerslapen

(check ook even dit filmpje!! : https://spinnetjes.com/eet-je-spinnen-in-je-slaap/ )

spidas

Als je een spin opzuigt met de stofzuiger, overleven ze dat?

Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de soort spin die je opzuigt. Een langpoot- of trilspin (Pholcidae) zal niet heel lang leven na een ritje door de stofzuigerslang met 1600 Watt. Wat grotere soorten zoals de huisspin zouden het misschien wel kunnen overleven in eerste instantie maar spinnen zijn maar fragiele dieren. Het achterlijf is bedekt met een dunne, rekbare huid welke snel beschadigd kan raken. Doordat spinnenbloed niet stolt is een kleine wond genoeg om er dus aan te sterven. Mocht de spin geen wondjes hebben komen de boeklongen van een spin vol te zitten met stof en stikt de spin alsnog. Al met al is het geen diervriendelijke manier van werken en is er van wederzijds respect geen sprake. Het beste dus lekker laten zitten en als je dat niet trekt een glas over de spin (laten) zetten en vervolgens netjes buiten zetten.

pholcus

Trilspin – Pholcus phalangioides met prooi

Leggen spinnen eieren onder je huid?

Hahaha, nee joh 😂
Spinnen hebben nooit de mogelijkheid om eieren te leggen onder de huid. Ze hebben geen legboor zoals sommige insecten wel hebben, dat is al één. Fysiek kunnen ze het dus niet. Ten tweede, de eieren van een spin worden in een cocon van spinnenweb gelegd waarin het klimaat precies goed is volgens mama-spin. Vaak worden de eieren bewaakt door mama of goed verstopt en dus niet onder de huid gelegd. Er zijn wel vliegen in de tropen die eieren leggen onder je huid trouwens. Gelukkig worden die vliegen weer gegeten door spinnen… Ik bedoel maar…

IMG_0285

Wespenspin – Argiope bruennichi met een eicocon

Maken alle spinnen een spinnenweb?

In principe wel. Alle echte spinnen en vogelspinachtigen zijn in staat om web te produceren. Het is echter niet zo dat ze altijd dit web gebruiken om ook insecten of andere beestjes mee te vangen. Sommige soorten gebruiken het web alleen maar als een bungee-koord en om eieren in te leggen zoals jachtkrabspinnen en springspinnen. Andere soorten maken een hangmat of trechter van web. Maar heel erg complexe projecten van web bestaan ook zoals het wielweb van een kruisspin. Deze spinnen kunnen wel 7 soorten web produceren!

IMG_0268

viervlek wielwebspin – Araneus quadratus maakt een web

 

Die langpootspinnen zijn de giftigste ter wereld toch?

Nope, niet waar. Langpootspinnen of trilspinnen (Pholcidae) zijn niet de giftigste spinnen ter wereld. Er wordt wel eens gezegd dat ze dat zijn maar dat ze niet door de huid heen kunnen komen met hun tanden. Waar het sprookje vandaan komt is waarschijnlijk van iemand die dat voor de lol heeft verzonnen omdat het wel spannend klinkt en dat soort verhalen blijven nou eenmaal makkelijk hangen omdat het boeiender is dan de realiteit (net zoals vleermuizen die in je haar zouden gaan zitten bijvoorbeeld). Wat wel kei giftige spinnen zijn zijn bijvoorbeeld de Braziliaanse zwerfspin (Phoneutria nigriventer) en de Sydney tunnelwebspin (Atrax robustus).

Hoe maken kruisspinnen toch zo’n draad van een paar meter?

Aan het eind van de zomer en het begin van de herfst zijn kruisspinnen volwassen. Ze maken het typische wielvormige web wat we allemaal kennen. Het wordt opgebouwd met als basis een aantal draden in een driehoekig of vierkant raamwerk met soms draden van een paar meter lang. Hoe ze dat doen? Volwassen dieren laten met de wind wat web uit de spintepels vieren. De wind neemt dit web mee naar waar die ook waait. Zo gauw deze draad vast komt te hangen zal de spin het web bevestigen op de plek waar ze zit… Draad 1 is gemaakt. Vanaf deze draad kan ze zich laten zakken aan een 2e draad en een driehoek maken waartussen ze de spaken en het spiraal kan maken om het web compleet te maken!

Wat is de grootste spin ter wereld?

De allergrootste spin ter wereld is de Goliath vogelspin – Theraphosa sp.
Voorheen werd Theraphosa blondi enkel genoemd maar ook T. apophysis en T. stirmi zijn zeker even groot. Deze spinnen kunnen een pootspanwijdte van bijna 30 cm bereiken als volwassen man. Vrouwen krijgen een pootspanwijdte tot zo’n 25 cm. Ze kunnen meer dan 150 gram zwaar worden en hebben tanden van 2,5 cm lang! Voor velen een gruwel maar niets is minder waar, deze spinnen leven in holen in de grond en zie je bijna nooit. Al zou je ze uit hun hol halen zouden ze het liefst weer terug gaan om te schuilen, mensen zijn immers maar eng (en dat ben ik vaak met ze eens :)). Het gif van deze spinnen is ook nog eens erg zwak dus er is geen reden om weg te blijven uit de gebieden waar deze spin leeft. Er is nog een spin die erg groot wordt en dat is de reuzenkrabspin – Heteropoda maxima. De pootspanwijdte van deze spin kan ook ruim 30 cm worden maar ze zijn een stuk slanker van bouw. Ondanks het formaat is deze spin pas in 2001 ontdekt.

 

theraphosa_blondi_female4

Goliath vogelspin – Theraphosa blondi

Wat is de kleinste spin ter wereld?

 

De allerkleinste spin ter wereld (tot nu toe bekend) is de Samoaanse mosspin – Patu marplesi. De volwassen mannetjes zijn met een lengte van 0,3 mm (!) extreem klein te noemen. Je zult deze spin dus niet snel treffen 🙂

Hoe komen spinnen op een eiland terecht?

Er zijn een heleboel spinnen die kunnen zwemmen. Sterker nog, je hebt zelfs spinnen die puur aquatisch leven zoals onze eigen waterspin – Agryoneta aquatica. Alle spinnen hebben hydrophobisch haar, wat wil zeggen dat ze niet nat kunnen worden. Door het lichte gewicht van spinnen blijven ze bijna altijd drijven wat weer grotere overlevingskansen biedt. Zout en verontreinigd water is echter niet geschikt voor spinnen om op te drijven waardoor over het water wandelen naar een eiland al uitgesloten is (en het is ook kei ver lopen voor een spinnetje). Spinnen gebruiken dan ook niet het water maar de wind! Jonge spinnen maken een web wat ze laten vieren in de wind. Door hun lichte gewicht is dit draadje voldoende om de spinnen mee te nemen op de wind als een “ballon”. Deze vorm van transport word dan ook “ballooning” genoemd. De spinnen kunnen tot op kilometers hoogte zweven en zodoende op eilanden terecht komen.

 

Wat is het verschil tussen een spin en een insect?

Eigenlijk is er maar één overeenkomst, beide zijn het geleedpotigen. Uiteraard zijn er nog wel meer gelijkenissen maar het is allemaal net even anders. Een kleine opsomming van een aantal verschillen

Het belangrijkste om naar te kijken is het lichaam, bij insecten bestaat dit uit 3 delen (kop, borst en achterlijf) en bij spinnen bestaat het uit 2 delen (kopborststuk en achterlijf). Het aantal poten is bij een spin altijd 8, bij insecten zijn het er 6. Nou kan het zijn dat een spin 2 poten is kwijt geraakt door een vijand dus is het belangrijker om naar het lichaam te kijken. De ogen van een insect zijn altijd facetogen en bij spinnen zijn het 8 losse ogen (6 ogen kan ook). De mond van een insect bestaat uit cheliceren (monddelen) en bij een spin zijn dat altijd giftanden. Insecten ademen door tracheeën en spinnen ademen door boeklongen en de meeste insecten hebben vleugels en die hebben spinnen natuurlijk nooit.

Er zijn nog meer verschillen maar de basis staat hier boven beschreven. Een belangrijk verschil als laatste is dat spinnen leuker zijn, maar zonder de insecten hebben de spinnen weer niet te eten. Hihi.

Het kan natuurlijk zijn dat je zelf met een vraag zit over spinnen maar dat het antwoord hier niet beschreven staat. Vandaar het contactformulier!