Spinnetjes.com bij de BSO

Ik vind het heel erg leuk om over dieren te praten en in het bijzonder spinnetjes, dat blijven  mijn all-time-favorites! Daarnaast vind ik bijna alle andere dieren ook te gek, alleen ik vind muggen iets minder maar daar maken ze het zelf ook naar. Het allerleukste is natuurlijk om onze jongste medemens ook kennis bij te brengen over dieren want jong geleerd is oud gedaan. Er bestaan een heleboel misvattingen over spinnen en als ik dat in de kiem kan smoren wil ik die kans niet laten liggen. Begin maart ben ik met een aantal dieren langs gegaan bij een supertoffe BSO in Breda genaamd Open up! Fun Kidz om mezelf én een aantal dieren voor te stellen. Bijna veertig kinderen waren dolenthousiast want er zou niet alleen een spin mee komen dit keer! In het midden van het gebouw waarin de BSO zit is een gymzaal waar alle kinderen bij elkaar verzameld werden voor de uitleg. Enigszins gespannen komen de kinderen één voor één binnen druppelen om zien wat er komen gaat…

Om een klein beetje los te komen heb ik ook wat dieren meegenomen die wat laagdrempeliger zijn; kakkerlakken! Haha, die hadden ze niet aan zien komen 😀 maar ik had ze wel echt bij. Om de verschillen uit te leggen tussen insecten en spinnen is het wel makkelijk om ook een insect bij te hebben. Een kleine vijftig in een bak bij elkaar wat lekker krioelt maar lastig uit elkaar te houden is. Twee kinderen mochten dan ook assisteren bij het “hanteren” van de dieren om aan iedereen te laten zien; één bakje met mannen en één met vrouwtjes.

Naast de “cucarachas” had ik nog meer insecten meegenomen; Wandelende takken! Vaak word gedacht dat een wandelende tak –zo’n groene met van die rode okseltjes- is. En dat klopt ook wel, maar dat is maar één soort en word vaak als huisdier gehouden (Carausius morosus). Die ik had meegenomen zag er wel wat stoerder uit, met stekels op de poten en een dik lijf 🙂 Om de camouflage te laten zien gedemonstreerd op een stronk gingen de takken aan de wandel (what’s in a name) en als ik dan voorbij kwam was het soms wel erg spannend. Totdat de takken op de rand van de stronk kwam en rond gingen zwaaien met hun poten, dan kun je nog best even terug zwaaien zo blijkt.

Dat er dieren zijn met dezelfde groeiproblemen als kinderen was voor sommigen ook nieuw. Net zoals bij ons groeit bij sommige dieren de jas niet mee. Bij slangen weten de meeste kinderen het vervellen wel te benoemen maar dat insecten en spinnen dat ook doen is wel apart! Ik heb uitgelegd dat het zelfs hun skelet is wat ze “uit doen”. Gelukkig had ik wat oude jassen meegenomen om het te bewijzen, anders geloofde ze me niet denk ik…

Tja en wie A zegt moet ook B zeggen natuurlijk, bij een huid van een spin hoort ook een echte spin. Gelukkig had ik Tante Truus meegenomen, een krulhaarvogelspin! Een heel schattig dametje en toch zorgde ze in eerste instantie voor wat onrust in de zaal. Dit duurde maar heel even gelukkig, want toen iedereen hoorde dat ze haar ook echt aan mochten raken was het al snel geen angst meer maar fascinatie! Om er voor te zorgen dat er niks met Tante Truus zou gebeuren hield ik haar vast en mochten de kinderen die geïnteresseerd waren mijn kant in komen om te komen kijken.

Bijna alle kinderen durfden uiteindelijk wel te komen kijken en soms met één vinger Tante Truus even aan te raken. Al doende leert men zullen we maar denken, haha. Ze heeft in ieder geval heel wat kinderharten veroverd en daarmee krijgen de andere spinnetjes ook meer respect. Eenmaal thuis gekomen kreeg ze een lekkere dikke kakkerlak als beloning. Eenmaal aan het einde van de uitleg met insecten en spinnen had ik nog een verassing bij; Tieske!! Ties moest tijdens de rest van de uitleg even op de gang wachten dus de kinderen mochten raden wat Ties dan voor dier was. Slangen werden genoemd, hagedissen… maar Ties is een heel ander reptiel…!

Om aan te geven dat er meer dieren zijn met een stevig skelet mocht deze Russische vierteenschildpad even mee naar Breda, al rondwandelend liet hij zien best behendig te zijn met dat schild om hem heen. Dat schild is gevormd door ribben die aan elkaar gegroeid zijn en daar overheen zit huid net als bij ons. Dat deze huid wél mee groeit kon je dan weer zien aan de “jaarringen” op z’n schildje. Uiteindelijk was het een gezellige en zeer geslaagde middag waarbij de kinderen lol hebben gehad en stiekem ook nog iets hebben geleerd. Win-win situatie 🙂

Wil jij nou ook dat ik met spinnetjes.com een keer langs komt bij jou? Mail dan even naar info@spinnetjes.com voor de mogelijkheden en tarieven en wellicht tot snel!!

Hier onder staan alle foto’s van deze middag;